Jadłospis
JADŁOSPIS LUTY – DIETA PODSTAWOWA, NA KOŃCU ZOSTAŁA UMIESZCZONA DIETA BEZ MLEKA I JAJDNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
3.02.2025 Poniedziałek |
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (GLU ORK,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twaróg śmietankowy z brzoskwinią 50 g (MLE) | Kaszotto jaglane z mięsem z indyka i warzywami 180g Kisiel jagodowy 200 ml |
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią 200 ml (SEL,MLE, GLU PSZ) | Gruszka |
4.02.2025 Wtorek |
Herbata ziołowa z cytryną 200ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ser żółty 10g (MLE), jajko na twardo 30g (JAJ), ogórek kiszony 50g | Pierogi leniwe polane sosem jogurtowo-truskawkowym 180g/ 50ml (MLE,GLU PSZ,JAJ) | Zupa rybna 200 ml (RYB, SEL,MLE) | Banan, mandarynka |
5.02.2025 Środa |
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina drobiowa pieczona (wyrób własny) 30g, papryka czerwona/sałata zielona 50g | Ziemniaki z koperkiem 90g, gulasz z wołowiny w sosie własnym 35g/50 ml (GLU PSZ,MLE), buraczki na ciepło 60g | Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Melon, wafelek ryżowy |
6.02.2025 Czwartek |
Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE,JAJ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy pomidorowy 40g, ogórek świeży 50g | Kasza bulgur 80g (GLU PSZ), pieczeń rzymska cielęco- wieprzowa w sosie pomidorowym 40g/50 ml (JAJ,GLU PSZ), surówka colesław 60g (JAJ,MLE) | Zupa wiedeńska 200 ml (SEL, GLU PSZ) | Budyń waniliowy z malinami na napoju roślinnym 150 ml |
7.02.2025 Piątek |
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z rzodkiewką 50g (MLE), pomidor b/skórki/ kalarepa 50g | Puree z ziemniaków i batatów 90g, kotlet rybny w sosie śmietanowo- ziołowym 40g/50 ml (RYB,GLU PSZ,MLE,JAJ), surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 60g | Zupa ogórkowa 200 ml (SEL) | Jabłko pieczone ze śliwką, Mus owocowo-zbożowy |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
10.02.2025 Poniedziałek |
Owsianka na mleku z daktylami 200 ml (GLU OWS,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ), rzodkiewka /kalarepa 50g | Makaron z filetem z kurczaka w sosie śmietanowo- brokułowym 180g (GLU PSZ,MLE) | Kapuśniak z kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) | Pomarańcz, wafelek ryżowy |
11.02.2025 Wtorek |
Herbata owocowa z imbirem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta rybno-warzywna 50g (RYB,SEL), ogórek świeży 50g | Ryż zapiekany z jabłkiem, cynamonem, polany sosem jogurtowo-waniliowym 180g/50ml (MLE) | Barszcz ukraiński z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Jogurt z jagodami 150 ml (MLE) |
12.02.2025 Środa |
Kasza manna na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek śmietankowy z suszonymi pomidorami 50g (MLE), papryka kolorowa 50g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Potrawka z kurczaka z warzywami 40/50 ml (SEL,GLU PSZ,MLE), marchew z groszkiem i masłem 60g (MLE) | Rosół z makaronem 200ml (GLU PSZ,JAJ,SEL) | Kiwi, gruszka |
13.02.2025 Czwartek |
Kawa inka na mleku z miodem 200 ml (MLE,GLU JECZ, GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta drobiowo-warzywna 40 g (SEL), ogórek kiszony 50g | Kasza jęczmienna (GLU JĘCZ) 80g, bitki schabowe w sosie własnym 40g/50ml (GLU PSZ), surówka wielowarzywna 60g (JAJ) | Krem z dyni i batatów 200 ml (SEL,MLE) | Ciasto drożdżowe z owocami (GLU PSZ,MLE, JAJ) |
14.02.2025 Piątek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina pieczona wieprzowa (wyrób własny) 30 g, pomidor b/skórki / sałata zielona 50g | Puree z ziemniaków 90g, Łosoś zapiekany w sosie szpinakowym 40 g/50ml (RYB,MLE), kalafior gotowany na parze 60g |
Zupa pejzanka 200 ml (SEL,MLE) | Koktajl banan-awokado-kakao 200 ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
17.02.2025 Poniedziałek |
Jaglanka na mleku z suszonymi morelami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Ser żółty 10g (MLE), jajko na twardo 30g (JAJ) rzodkiewka/ kalarepa 50g | Makaron z sosem bolońskim z drobiem i warzywami 180g (GLU PSZ,SEL), cukinia pieczona 60g | Zupa kalafiorowa z koperkiem 200 ml (SEL, MLE) | Koktajl z banana, jabłka i selera naciowego 200 ml |
18.02.2025 Wtorek |
Płatki ryżowe na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ze szczypiorkiem 50g (MLE), pomidor b/skórki 50g | Ziemniaki puree z koperkiem 90g, filet drobiowy panierowany 40 g (JAJ,GLU PSZ), Mizeria z ogórka świeżego i jogurtu 60g (MLE) | Krem z marchewki pieczonej i papryki 200 ml (SEL) | Melon, biszkopty (JAJ,MLE,GLU PSZ) |
19.02.2025 Środa |
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka z indyka po prowansalsku 40 g, ogórek kiszony 50g | Naleśniki z serem i sosem jagodowym 180g (GLU PSZ,MLE,JAJ) | Zupa soczewicowa 200 ml (SEL) | Koktajl mango-truskawka 150 ml (MLE) |
20.02.2025 Czwartek |
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze z brokułami 40g (JAJ) , papryka kolorowa 50g | Kasza gryczana na sypko 80g, gulasz z szynki z papryką 35g/60 ml (GLU PSZ), sałatka z buraczków i jabłka 50g | Zupa z fasolki szparagowej 200 ml (SEL,MLE) |
Mandarynka, gruszka |
21.02.2025 Piątek |
Lane kluski na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE,JAJ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina wieprzowa (wyrób własny) 35g, ogórek świeży/ sałata zielona 50g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Ryba w sosie greckim 40g/60ml (GLU PSZ,SEL) | Krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml (SEL,GLU JĘCZ,MLE) | Budyń na mleku z jabłkiem prażonym 150 ml/50g (MLE) |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
24.02.2025 Poniedziałek |
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (GLU ORK, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z rzodkiewką 50g (MLE), pomidor b/skórki 50g | Kasza pęczak 80g (GLU PSZ), leczo warzywne z drobiem 35g/60 ml | Zupa krem z białych warzyw z grzankami pszennymi 200 ml (SEL,MLE, GLU PSZ) | Gruszka, pomarańcza |
25.02.2025 Wtorek |
Herbata owocowa z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz z łososia z warzywami 40g (RYB,SEL), ogórek świeży 50g | Makaron z serem polany sosem truskawkowym 180g/50ml (GLU PSZ,MLE) | Żurek z jajkiem tartym 200 ml (SEL,MLE,JAJ) | Krem z banana, awokado, kakao 100g, wafelek kukurydziany |
26.02.2025 Środa |
Owsianka na mleku 200 ml (MLE,GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy z czosnkiem 45 g, papryka świeża/ sałata zielona 50g | Ziemniaki gotowane 90g, klopsik z indyka w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), surówka wielowarzywna 60g (SEL,MLE) | Zupa szpinakowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Melon, mus jabłko-marchew |
27.02.2025 Czwartek |
Kawa inka na mleku z miodem 200 ml (MLE, GLU JECZ, GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), ogórek kiszony 50g | Kasza kuskus 80g (GLU PSZ) , gulasz ze schabu w sosie własnym 35g/60 ml (GLU PSZ), marchew tarta na parze z czosnkiem i majerankiem 60g (MLE) |
Zupa jarzynowa 200 ml (SEL,MLE) | Pączki serowe (GLU PSZ,JAJ,MLE) |
28.02.2025 Piątek |
Ryż na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina wieprzowa plastry (wyrób własny) 35g, rzodkiewka/kalarepa 50g |
Ziemniaki gotowane 90g, kotlet rybny w sosie koperkowym 40g/50 ml (RYB,GLU PSZ,MLE, JAJ), surówka z kapusty kiszonej 50g | Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL) | Jagody z jogurtem 150g (MLE) |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS LUTY – DIETA BEZ MLEKA I JAJEK
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
3.02.2025 Poniedziałek |
Płatki orkiszowe na napoju roślinnym 200 ml (GLU ORK), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, Krem z ciecierzycy na słodko 40g, mus z brzoskwiń 15g | Kaszotto jaglane z mięsem z indyka i warzywami 180g Kisiel jagodowy 200ml |
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią (b/mleka) 200 ml (SEL, GLU PSZ) | Gruszka |
4.02.2025 Wtorek |
Herbata ziołowa z cytryną 200ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowo-brokułowa 40g , ogórek kiszony 50g | Kopytka na słodko (bez jajek i mleka) polane sosem owsiano-truskawkowym 180g/ 50ml (GLU PSZ, GLU OWS) | Zupa rybna (b/mleka) 200 ml (RYB, SEL) | Banan, mandarynka |
5.02.2025 Środa |
Płatki jęczmienne na napoju roślinnym 200 ml (GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina drobiowa pieczona (wyrób własny) 30g, papryka czerwona/ sałata zielona 50g | Ziemniaki z koperkiem 90g, gulasz z wołowiny w sosie własnym 35g/50 ml (GLU PSZ), buraczki na ciepło 60g | Zupa jarzynowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) | Melon, wafelek ryżowy |
6.02.2025 Czwartek |
Makaron na napoju roślinnym (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z ciecierzycy pomidorowy 40g, ogórek świeży 50g | Kasza bulgur 80g (GLU PSZ), pieczeń rzymska cielęco- wieprzowa (bez jajek) w sosie pomidorowym 40g/50 ml (GLU PSZ), surówka colesław z oliwą 60g | Zupa wiedeńska 200 ml (SEL, GLU PSZ) | Budyń waniliowy z malinami na napoju roślinnym 150 ml |
7.02.2025 Piątek |
Kakao na napoju roślinnym z miodem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina szynki wieprzowej pieczona 35g , pomidor b/skórki/ kalarepa 40g | Puree z ziemniaków i batatów 90g, kotlet rybny (bez jajek) w sosie pomidorowo-ziołowym 40g/50 ml (RYB,GLU PSZ), surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 60g | Zupa ogórkowa 200 ml (SEL) | Jabłko pieczone ze śliwką, mus owocowo-zbożowy |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
10.02.2025 Poniedziałek |
Owsianka na napoju roślinnym z daktylami 200 ml (GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z zielonej fasolki szparagowej 50g, rzodkiewka/ kalarepa 50g | Makaron z filetem z kurczaka i brokułem w sosie z pieczonych warzyw 180g (GLU PSZ) | Kapuśniak z kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) | Pomarańcz, wafelek ryżowy |
11.02.2025 Wtorek |
Herbata owocowa z imbirem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta rybno-warzywna 50 g (RYB,SEL), ogórek świeży 50g | Ryż zapiekany z jabłkiem, cynamonem, polany sosem owsiano-waniliowym 180g/50ml | Barszcz ukraiński z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) | Smoothie jagodowe 150 ml |
12.02.2025 Środa |
Kasza manna na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina drobiowa pieczona w ziołach 35g, papryka kolorowa 50g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Potrawka z kurczaka z warzywami 40/50 ml (SEL,GLU PSZ), marchew z groszkiem 60g, | Rosół z makaronem (b/jajek) 200ml (GLU PSZ,SEL) | Kiwi, gruszka |
13.02.2025 Czwartek |
Kawa inka na napoju roślinnym z miodem 200 ml (GLU JECZ, GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowo-warzywna 40 g (SEL), ogórek kiszony 50g | Kasza jęczmienna (GLU JĘCZ) 80g, bitki schabowe w sosie własnym 40g/50ml (GLU PSZ), surówka wielowarzywna z oliwą 60g | Krem z dyni i batatów (b/mleka) 200 ml (SEL) | Ciasto drożdżowe z owocami b/mleka i jajek (GLU PSZ) |
14.02.2025 Piątek |
Płatki kukurydziane na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina pieczona wieprzowa (wyrób własny) 30 g, pomidor b/skórki/ sałata zielona 50g | Puree z ziemniaków 90g, Łosoś zapiekany ze szpinakiem i czosnkiem 40 g/50g (RYB), kalafior gotowany na parze 60g |
Zupa pejzanka (b/mleka) 200 ml (SEL) | Koktajl banan-awokado-kakao 200 ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
17.02.2025 Poniedziałek |
Jaglanka na napoju roślinnym z suszonymi morelami 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, Hummus z ciecierzycy 40g, rzodkiewka/ kalarepa 50g | Makaron z sosem bolońskim z drobiem i warzywami 180g (GLU PSZ,SEL), cukinia pieczona 60g | Zupa kalafiorowa z koperkiem (b/mleka) 200 ml (SEL) | Koktajl z banana, jabłka i selera naciowego 200 ml |
18.02.2025 Wtorek |
Płatki ryżowe na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna zapiekana 35g (SEL), pomidor b/skórki 50g | Ziemniaki puree z koperkiem 90g, filet drobiowy panierowany (b/jajek) 40 g (,GLU PSZ), Surówka z ogórków świeżych z oliwą 60g | Krem z pieczonej marchewki i papryki 200 ml (SEL) | Melon, wafelek ryżowy owocowy |
19.02.2025 Środa |
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczka z indyka po prowansalsku 40 g, ogórek kiszony 50g | Naleśniki z jabłkiem prażonym i sosem owsiano-jagdowym (b/jajek i mleka) 180g (GLU PSZ, GLU OWS) | Zupa soczewicowa 200 ml (SEL) | Koktajl mango-truskawka z napojem roślinnym 150 ml |
20.02.2025 Czwartek |
Kakao na napoju roślinnym z miodem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowo- brokułowa 40 g , papryka kolorowa 50g | Kasza gryczana na sypko 80g, gulasz z szynki z papryką 35g/60 ml (GLU PSZ), sałatka z buraczków i jabłka 50g | Zupa z fasolki szparagowej b/mleka 200 ml (SEL) |
Mandarynka, gruszka |
21.02.2025 Piątek |
Lane kluski (b/jajek) na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina wieprzowa (wyrób własny) 35 g, ogórek świeży/ sałata zielona 50g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Ryba w sosie greckim 40g/60ml (GLU PSZ,SEL) | Krupnik z kaszą jęczmienną (b/mleka) 200 ml (SEL,GLU JĘCZ,) | Budyń na napoju roślinnym z jabłkiem prażonym 150 ml/50g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
24.02.2025 Poniedziałek |
Płatki orkiszowe na napoju roślinnym 200 ml (GLU ORK), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pesto z zielonego groszku 50g, pomidor b/skórki 50g | Kasza pęczak 80g (GLU PSZ), leczo warzywne z drobiem 35g/60 ml | Zupa krem z białych warzyw (b/mleka) z grzankami pszennymi 200 ml (SEL, GLU PSZ) | Gruszka, pomarańcz |
25.02.2025 Wtorek |
Herbata owocowa z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, paprykarz z łososia z warzywami 40g (RYB,SEL), ogórek świeży 50g | Makaron z truskawkami polany sosem owsiano-waniliowym 180g/50ml (GLU PSZ,GLU OWS) | Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i majerankiem 200 ml (SEL) | Krem z banana, awokado, kakao 100g, wafelek kukurydziany |
26.02.2025 Środa |
Owsianka na napoju roślinnym 200 ml (GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z ciecierzycy z czosnkiem 45g, papryka świeża/ sałata zielona 50g | Ziemniaki gotowane 90g, klopsik z indyka (b/jajek) w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ), surówka wielowarzywna z oliwą 60g (SEL) | Zupa szpinakowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) | Melon, mus jabłko- marchew |
27.02.2025 Czwartek |
Kawa inka na napoju roślinnym z miodem 200 ml (GLU JECZ,GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowa zapiekana 35g (GLU PSZ) , ogórek kiszony 50g |
Kasza kuskus 80g (GLU PSZ) , gulasz ze schabu w sosie własnym 35g/60 ml (GLU PSZ), marchew tarta na parze z czosnkiem i majerankiem 50g |
Zupa jarzynowa (b/mleka) 200 ml (SEL) | Drożdżówka z owocami bez mleka i jaj (GLU PSZ) |
28.02.2025 Piątek |
Ryż na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina wieprzowa plastry (wyrób własny) 35g, rzodkiewka/kalarepa 50g | Ziemniaki gotowane 90g, kotlet rybny (b/ jajek) w sosie pomidorowo-ziołowym 40g/50ml (RYB,GLU PSZ), surówka z kapusty kiszonej 50g | Barszcz czerwony z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) | Budyń na mleku roślinnym z jagodami 150 ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.